Mobileye, het bedrijf dat camera's en software levert aan automakers om voertuigen veiliger te maken, vindt dat de Autopilot-functie van Tesla te ver gaat.

In juli verbrak Mobileye de banden met Tesla, na een dodelijk ongeluk met een auto die gebruikmaakte van de Autopilot-functie. Die functie moet er onder meer voor zorgen dat auto's in één baan blijven en andere weggebruikers ontwijken.

Technisch directeur Amnon Shashua van Mobileye zegt tegen Reuters dat Tesla te veel wil doen met het Autopilot-systeem. "Het is niet ontworpen om veilig om te gaan met alle mogelijke crashsituaties."

"Het is een assistentiesysteem voor chauffeurs, geen chauffeurloos systeem", aldus Shashua. 

Waarschuwingen

Tesla ontkent dat de Autopilot wordt gepresenteerd als zelfrijfunctie. De automaker waarschuwt chauffeurs dat zij hun handen aan het stuur moeten houden en zorgde er onlangs met een software-update nog voor dat die waarschuwingen urgenter zijn geworden.

Op YouTube zijn echter veel video's te zien van chauffeurs die hun handen lange tijd van het stuur halen. Ook de chauffeur die omkwam bij het dodelijke ongeluk had zulke video's geplaatst.

Video: Autorit met zelfrijdende functie Tesla gaat bijna mis

Autorit met zelfrijdende functie Tesla gaat bijna mis
Autorit met zelfrijdende functie Tesla gaat bijna mis

Schadelijk

Volgens directeur Elon Musk van Tesla was het "onvermijdelijk" dat de samenwerking met Mobileye zou worden gestopt, omdat dat bedrijf de technologische sprongen van Tesla niet kon bijhouden. Volgens Tesla wordt voor de Autopilot ook veel technologie gebruikt die niet van Mobileye afkomstig is. 

Tesla's gebruiken sinds de laatste Autopilot-update meer radargegevens om te navigeren, in plaats van gegevens uit de camera's van Mobileye.

Volgens Shashua werd de samenwerking met Tesla echter op het initatief van Mobileye gestopt. "Op de lange termijn is dit schadelijk voor de belangen van het bedrijf en de hele industrie, als een bedrijf met onze reputatie geassocieerd blijft worden met het opzoeken van de veiligheidslimieten", aldus Shashua. 

Mobileye levert zijn technologie aan 27 automakers die goed zijn voor zo'n 70 procent van de markt.