Tesla heeft een nieuwe update aangekondigd voor Autopilot, de functie waarmee de auto's gedeeltelijk zelf kunnen rijden. Volgens het bedrijf moet de nieuwe software ongelukken voorkomen.

Met de nieuwe update worden chauffeurs vaker gevraagd hun handen aan het stuur te houden. Na drie waarschuwingen binnen een uur wordt de automatische stuurfunctie uitgeschakeld. Ook wordt er nauwkeuriger gebruik gemaakt van de radar, om zo obstakels op de weg op tijd op te kunnen merken. 

Afgelopen mei kwam er een man uit de Amerikaanse staat Ohio om het leven, toen hij in zijn Tesla onder de aanhanger van een vrachtwagen terecht kwam. De auto reed in de Autopilot-modus. Volgens Tesla-directeur Elon Musk is de kans op dit soort ongelukken nu een stuk kleiner.

"We kunnen dit soort dingen niet met zekerheid zeggen, maar we denken dat dat zeer waarschijnlijk is", aldus Musk op de vraag of dat ongeluk voorkomen zou worden met deze update. De nieuwe versie van de Autopilot zou volgens Musk "een groot metalen object" opmerken, waarna er geremd zou worden door de auto.

Tesla gebruikt de radar voortaan als primair scansysteem, met de camera als secundaire hulp. Voorheen was dat juist andersom; de camera was de belangrijkste sensor om de weg in de gaten te houden, bijgestaan door de radar.

Video: Autorit met zelfrijdende functie Tesla gaat bijna mis

Autorit met zelfrijdende functie Tesla gaat bijna mis
Autorit met zelfrijdende functie Tesla gaat bijna mis