Mercedes-Benz heeft een speciaal busje ontwikkeld dat pakketten bezorgt via drones op het dak. Daarvoor steekt het bedrijf miljoenen in een dronemaker.

Mercedes-Benz ontwikkelt zijn Vision Van samen met dronemaker Matternet, meldt het bedrijf woensdag. De dronemaker spreekt van een investering van 'meerdere miljoenen'.

De Vision Van is een elektrische bezorgbus van hetzelfde formaat als een Mercedes-Benz Sprinter, maar dan met een volledig geautomatiseerde pakketsysteem er in. Dat systeem weet welk pakket waar bezorgd moet worden, en geeft dat via een luik in het dak aan een Matternet M2-drone.

De chauffeur krijgt een seintje wanneer hij moet stoppen zodat de drone kan opstijgen, waardoor het bezorgen van pakketten veel efficiënter zou moeten worden. Zo hoeft de chauffeur minder vaak uit te stappen en hoeven drones niet zo'n groot bereik te hebben.

Bekijk de Vision Van

Zelfde dag bezorgen

De drone zou ook een pakket kunnen leveren aan een bezorger die al vertrokken is. Zo kunnen sites bezorging op dezelfde dag beloven. De Matternet M2-drone kan zonder menselijke tussenkomst een pakket tot twee kilo aannemen en bezorgen.

De elektrische Vision Van heeft ondertussen een actieradius tot 270 kilometer. Er werken momenteel al zo'n 200 mensen voor Mercedes-Benz aan nieuwe bezorgmethodes.

De Duitse automaker gaat de komende vijf jaar zo'n 500 miljoen euro investeren in digitalisering, automatisering en robotica. Het is nog niet bekend wanneer de Vision Van of de technologie die Mercedes-Benz en Matternet tonen daadwerkelijk beschikbaar is.