Europese pilotenvakbonden, verenigd in de European Cockpit Assocation (ECA), willen dat alle kleine drones geregistreerd gaan worden.

Dat staat in een oproep die de ECA maandag publiceerde. "Het recreationele dronegebruik neemt hand over hand toe de laatste tijd", schrijft de ECA daarbij. "Het bijbehorende risico op ongelukken en incidenten met bemand vliegverkeerd moet zo klein mogelijk gemaakt worden."

Daarnaast wil de ECA ook dat het drones middels geofencing – waarbij de apparaten softwarematig niet kunnen vliegen in bepaalde gebieden – onmogelijk wordt gemaakt om in druk luchtruim te komen.

Het gebeurt steeds vaker dat piloten rapporteren dat ze drones op of vlakbij de landingsbaan hebben gezien. Alleen in het Verenigd Koninkrijk al zijn dit jaar tien van dat soort incidenten rerapporteerd. Ook in Nederland waren tot juni 2016 al meer incidenten met drones dan in heel 2015.

Overigens bestaat in de Verenigde Staten al een registratieplicht voor kleine drones die meer dan 250 gram en minder dan 25 kilogram wegen.