Het Amerikaanse bedrijf Saildrone, maker van zelfvarende zeilbootjes die oceaandata kunnen verzamelen, heeft een investering van 14 miljoen dollar (12,5 miljoen euro) gekregen.

De drones van Saildrone worden onder meer gebruikt om vis te tellen en om klimaatveranderingen in kaart te brengen. 

Onderzoekers kunnen zelf sensoren aan de zeilbootjes vastmaken en ze huren voor hun onderzoek. In totaal hebben de drones al meer dan 100.000 kilometer afgelegd in onder meer de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan voor de Amerikaanse oostkust.

Bekijk beelden van de drone:

Wereldrecord

Saildrone werd in 2012 opgericht door Richard Jenkins, een Brit die in 2009 het wereldrecord verbrak voor de hoogste snelheid met een landvoertuig dat door de wind werd aangedreven. In zijn Greenbird-auto bereikte hij een topsnelheid van 202,9 kilometer per uur.

Dezelfde zeiltechnologie werd ingezet voor de bootjes van Saildrone. De startup werkt samen met de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een Amerikaans overheidsagentschap dat onderzoek doet naar het klimaat en milieu.

Inzicht

"Data die worden verzameld door de Saildrones zullen niet alleen de kennis over onze oceanen transformeren, maar ook inzicht geven in onderwerpen als het weer, vispopulaties, oceaanverzuring en klimaatveranderingen - processen die elke persoon op deze planeet zullen treffen", zegt Jenkins. 

Met de investering wil hij de vloot van Saildrone uitbreiden en de technologie te commercialiseren. Eerder kreeg Saildrone al een kleinere investering van een stichting die wordt beheerd door Google-bestuursvoorzitter Eric Schmidt en zijn vrouw Wendy.