Naast koelkasten, laptops, smartphones en stofzuigers worden er dit weekend op elektronicabeurs IFA in Berlijn ook een hoop smartwatches getoond. NU.nl zet de meest interessante slimme horloges op een rijtje.

Gear S3

Samsung vernieuwde zijn Gear-smartwatch met twee nieuwe versies: de S3 Classic en de S3 Frontier. De verschillen met de eerdere Gear S2, de beste smartwatch van 2015, zijn klein.

Het scherm is iets groter geworden en met name de Frontier-editie, die wat hoekiger en ruiger is, laat een nieuw design zien. Beide varianten hebben een goede bouwkwaliteit, helder scherm en dezelfde intuïtieve besturing met een ring om het scherm, die we nog kennen van de Gear S2.

Video: De gaafste smartwatches van IFA 2016

De gaafste smartwatches van IFA 2016
De gaafste smartwatches van IFA 2016

GPS-chip

Voor het eerst is de Gear S3 voorzien van een eigen GPS-chip, die onder meer hardlopers goed zal uitkomen. Ook moet de accu een stuk langer meegaan; deze is zo'n 50 procent groter geworden.

Aan de software van de S3 is weinig veranderd. Helaas is ook de prijs van de smartwatch met 399 euro gelijk gebleven. De Gear S3 blijft daarmee een gadget voor een klein publiek.

[[image:Samsung Gear S3]]

TomTom Runner/Spark/Adventurer 3

TomTom kondigde maar liefst drie nieuwe smartwatches voor sporters aan op de IFA in Berlijn. De drie modellen zijn grotendeels gelijk en richten zich op het bijhouden van activiteiten.

Dat gebeurt in combinatie met een hartslagmeter en, voor het eerst, een navigatiesysteem op het horloge zelf. Op de beursvloer konden we niet met de horloges aan de wandel, maar de bedoeling is dat dragers van de horloges vooraf een route kunnen plannen en die als lijntje op het zwart-wit-scherm te zien krijgen.

TomTom Spark

TomTom Spark

De TomTom geeft niet actief instructies om rechtsaf of linksaf te slaan, maar door regelmatig naar het lijntje te kijken moet het mogelijk zijn om toch gemakkelijk door steden of bossen te navigeren.

De horloges zelf zien er sportief uit en zijn voorzien van flexibele rubberen bandjes in een grote hoeveelheid kleuren. De apparaten worden bestuurd via een knop onder het scherm, die vier richtingen op kan worden ingedrukt.

Dat is even wennen en lijkt op het eerste gezicht minder handig dan besturing via knoppen aan de zijkant van het scherm, zoals bij concurrenten het geval is. De horloges verschijnen voor prijzen van 249 tot 299 euro.

Garmin ForeRunner 35

De Forerunner 35, het nieuwe hardloophorloge van Garmin, is ook voorzien van een hartslagmeter die direct op de pols metingen uitvoert. Het simpele horloge is lekker compact en wordt geleverd met bandjes van een uiterst soepel en prettig aanvoelend materiaal.

Het sporthorloge heeft een scherm met hogere resolutie gekregen, maar daarbij valt wel op dat hij niet erg helder lijkt te zijn. Op de beursvloer in Berlijn waren teksten nog goed af te lezen, maar in fel daglicht is dat wellicht moeilijker.

Garmin Forerunner 35

Garmin Forerunner 35

De knoppen aan weerszijden van het scherm maken navigatie door het besturingssysteem van de Forerunner 35 wel makkelijk. Het is hierin makkelijk om snel een meting te starten of om te zien hoe actief je op een bepaalde dag bent geweest.

De smartwatch kan wel routes bijhouden met een ingebouwde GPS-chip, maar heeft in tegenstelling tot de nieuwe TomTom-gadgets geen navigatiefunctie. De Forerunner 35 is wel iets goedkoper: 200 euro.

ASUS ZenWatch 3

ASUS toonde op IFA alweer zijn derde ZenWatch. Ditmaal heeft het slimme horloge van ASUS een flinke make-over gekregen; het horloge is nu, net als de meeste andere Android Wear-smartwatches, rond. In combinatie met het leren bandje zorgt dat voor een ‘klassiek uiterlijk’, aldus de fabrikant.

Hoewel het horloge er vrij groot uitziet, is het met een krappe 10 millimeter vrij dun in vergelijking met andere smartwatches. Aan de zijkant zitten drie grote knoppen, waarvan er één door de gebruiker zelf ingesteld kan worden.

ASUS Zenwatch 3

ASUS Zenwatch 3

Met de onderste knop wordt de gezondheidsapp van ASUS gelanceerd. Daar krijgt de gebruiker inzicht in het aantal stappen dat is gelopen, maar kan er bijvoorbeeld ook een hardloop-sessie worden gestart. Over een hartslagmeter beschikt de ZenWatch 3 niet.

De ZenWatch 3 draait net als zijn voorgangers op Android Wear, waardoor het horloge veel van dezelfde mogelijkheden biedt dan andere smartwatches. De ZenWatch 3 kost 229 euro en komt later dit jaar uit.   

Withings Steel HR​

De smartwatches van Withings zien er uit als normale horloges; de apparaten beschikken niet over een display, maar een analoge klok. Aan de binnenkant zitten echter wel de sensoren die je kunt verwachten in een smartwatch. Aflezen van die gezondheidsdata gaat via de smartphoneapp.

Met de HR heeft Withings echter ook een kleine display toegevoegd aan het horloge. Daarop verschijnen smartphonenotificaties, alsmede gezondheidsdata zoals het aantal gelopen stappen. Daarnaast beschikt het horloge nu ook over een hartslagmeter.

Withings Steel HR​

Withings Steel HR​

Nieuw aan de Steel HR is ook de batterij. Withings-horloges maken eerder altijd gebruik van batterijen die vervangen moeten worden, maar de HR beschikt over een oplaadbare batterij. Die gaat volgens de fabrikant 25 dagen mee. Daarna kan het horloge volgens de maker nog 20 dagen lang mee in de energiespaarstand, waarin de hartslagmeter staat uitgeschakeld.

De HR Steel is vanaf oktober beschikbaar. De kleinere versie kost 189,95 euro, de grotere 10 euro meer.