Philips brengt een nieuwe elektrische tandenborstel op de markt die met behulp van slimme sensoren kan meten hoe goed gebruikers hun tanden poetsen.

Dat heeft het Eindhovense bedrijf donderdag aangekondigd op de techbeurs IFA in Berlijn.

De Sonicare FlexCare Platinum Connected, zoals de borstel is gedoopt, wordt via Bluetooth gekoppeld aan een app van Philips. Daarin kunnen gebruikers zien welke tanden ze bijvoorbeeld hebben overgeslagen tijdens het poetsen, en hun poetstechniek verbeteren.

Video: Zo werkt de Sonicare Flexcare Platinum Connected

Concurrent Oral-B maakt ook al een slimme tandenborstel die de poetstechniek bijhoudt, maar daarvoor wordt de camera van een smartphone gebruikt. Met de camera kan de software van Oral-B 'zien' welke delen van het gebit worden gepoetst. Philips benadrukte dat zo'n camera bij de Sonicare-borstel juist niet nodig is.

De tandenborstel is één van de producten die wordt aangesloten op de nieuwe HealthSuite-app van Philips, waar allerlei gezondheidsinformatie in kan worden opgeslagen. Het bedrijf verkoopt onder meer oorthermometers en weegschalen die ook informatie aan de app kunnen leveren. De HealthSuite-app kan medische informatie ook doorsturen aan artsen.

Slaapapneu

Philips toonde donderdag ook nieuwe producten voor mensen met slaapapneu. Een slim slaapmasker kan worden gebruikt in combinatie met een app om de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Ook maakt Philips een platform voor ouders van baby's. In het uGrow-platform kan informatie uit een slimme babymonitor en thermometer worden weergegeven, zodat ouders het gezondheidsverloop van hun baby kunnen inzien.

De prijs van de nieuwe producten werd in Berlijn niet bekendgemaakt.

OLED-tv

TP Vision, het bedrijf dat televisies onder het Philips-merk verkoopt, brengt dit jaar voor het eerst een OLED-tv met ultra hd-resolutie op de markt. Net als andere Philips-tv's heeft het apparaat een Ambilight, die kleuren op de muur achter de tv kan projecteren.

De tv met modelnummer 901F krijgt een schermgrootte van 55 inch. Het display voor het apparaat wordt gemaakt door LG, zo liet TP Vision eerder dit jaar al weten.

De televisie biedt ondersteuning voor HDR-beelden, met een piekhelderheid van 540 nits. In de tv is een 6.1-geluidssysteem geïntegreerd. Net als eerdere Philips-tv's draait hij op het besturingssysteem Android TV en staat hij op een gebogen voet van metaal.