Toen Apple-oprichter Steve Jobs in 2011 stopte als CEO van het bedrijf, wilde hij in het geheim verder gaan met de ontwikkeling van een televisie.

Dat vertelde Jobs aan Recode-journalist Walt Mossberg op de avond dat hij stopte als CEO. "Ik denk dat ik er achter ben gekomen hoe het moet en het wordt fantastisch", vertelde Jobs toen aan Mossberg over zijn tv-plannen.

Mossberg zegt dat Jobs hem belde nadat Apple bekend maakte dat Tim Cook het stokje van hem over zou nemen. Het bedrijf meldde daarbij destijds dat Jobs in een adviserende rol aan Apple verbonden zou blijven.

Volgens Mossberg belde Jobs hem enthousiast op, en vertelde hem over zijn plannen voor een tv. "Ik wil dat je het komt bekijken, over een paar maanden laat ik het je zien", zei Jobs volgens Mossberg. De journalist denkt dat het daarbij om een volledige televisie gaat, niet enkel de set-top-box Apple TV die Apple nu verkoopt.

Set-top-box

Jobs overleed echter nog geen twee maanden later aan de gevolgen van kanker. Vijf jaar later heeft Apple onder leiding van Tim Cook enkel een geüpdatete versie van de Apple TV op de markt gebracht, nog steeds in de vorm van een kastje dat gebruikers op hun bestaande tv aansluiten.

Toch gingen er enkele jaren terug geruchten dat het bedrijf aan een totaal eigen tv-toestel zou werken. Ondertussen probeert Apple vooral in de VS afspraken met tv-zenders te maken over het inbouwen van die zenders in de huidige Apple TV, met tot nu toe maar matig succes.

In de postuum verschenen biografie over het leven van Steve Jobs zegt de Apple-oprichter tegen biograaf Walter Isaacson wat betreft zijn tv-plan dat hij het probleem "gekraakt had". Ook daar wordt niet duidelijk wat Jobs daarmee precies bedoelde.