TomTom brengt nieuwe versies uit van zijn Runner- en Spark-sporthorloges, en introduceert ook een fitnesstracker die het moet opnemen tegen concurrenten als Fitbit en Jawbone.

Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt op elektronicabeurs IFA in Berlijn.

De Spark 3 en Runner 3 krijgen voor het eerst de mogelijkheid om een hardloop- of fietsroute in te plannen. Tijdens het sporten wordt deze als een lijn getoond op het scherm van de smartwatches, zodat dragers hun geplande route kunnen volgen. Er is geen stap-voor-stap navigatie zoals de autokastjes van TomTom dat aanbieden.

Ook als er geen route is ingepland, houden de sporthorloges bij waar de drager is geweest. Vervolgens kan dezelfde route altijd andersom worden gevolgd om de weg naar huis weer te vinden.

De horloges beschikken net als hun voorgangers over sensoren die de beweging, slaap en hartslag bijhouden. Ze zijn waterdicht en kunnen worden gebruikt voor verschillende sporten. De Spark 3 en Runner 3 zijn intern min of meer gelijk, maar verschillen licht in uiterlijk.

Touch

Voor het eerst brengt TomTom ook een horloge uit voor bergwandelaars en wintersporters. De Adventurer houdt routes bij en kan ook weergeven wat voor hoogteverschillen de drager heeft afgelegd. De accu van de Adventurer moet extra lang meegaan, zodat hij tijdens lange wandelingen constant blijft werken.

TomTom toonde verder de Touch, een fitnessarmband die behalve de activiteit en hartslag ook het vetpercentage van de drager kan analyseren. Volgens het bedrijf moet dat inzichtelijk maken of verhoogde activiteit ook daadwerkelijk resultaten oplevert.

De Spark 3 en Runner 3 zullen worden verkocht voor 249 euro, terwijl de Adventurer nog 50 euro meer kost. De Touch gaat over de toonbank voor 149 euro. Vanaf oktober liggen de wearables in de winkel.