Panasonic en Sony gaan samen met de Japanse publieke omroep samenwerken aan het ontwikkelen van 8K-televisies, die voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020 in de winkel moeten liggen.

De Japanse bedrijven willen samenwerken om beter weerstand te bieden tegen de Zuid-Koreaanse tv-giganten LG en Samsung, die de afgelopen jaren snel aan marktaandeel hebben gewonnen.

Sony en Panasonic zullen proberen om meer Japanse bedrijven bij de alliantie te betrekken, meldt zakenkrant Nikkei vrijdag. Zo moeten de ontwikkelkosten van 8K-schermen omlaag gaan.

In het afgelopen jaar zijn steeds meer 4K-televisies in de winkel komen te liggen. Die tonen vier keer zo veel pixels als de nu nog gangbare full hd-resolutie. 8K is weer vier keer zo scherp als 4K.

De Japanse publieke omroep NHK wil al in 2018 beginnen met uitzenden in 8K. Daarmee loopt de omroep ver voor op de rest van de wereld. Zelfs uitzendingen in 4K zijn nu nog zeer schaars. Die resolutie wordt al wel toegepast bij sommige films en tv-series van onder meer Netflix.

Panasonic en Sony willen de 8K-resolutie niet alleen in tv's toepassen. Ze kijken ook naar andere apparatuur die in hogere resolutie kan werken, zoals digitale camera's.