In Singapore gaat donderdag 's werelds eerste zelfrijdende taxi de weg op. Het gaat om een beperkte test, met een menselijke chauffeur die de systemen in de gaten houdt.

Het bedrijf NuTonomy voert de test met autonome auto's uit op een bedrijventerrein van ruim zes vierkante kilometer in Singapore. 

Met een app kunnen zes taxi's worden opgeroepen voor een gratis ritje door het terrein. Ondanks de kleine schaal van de test en de aanwezigheid van een chauffeur, is het voor het eerst dat passagiers met een autonome taxi de openbare weg op kunnen.

Karl Iagnemma, directeur van NuTomony, zegt tegen de Guardian dat zijn bedrijf vooral wil uitvinden hoe mensen reageren op de nieuwe technologie. Ook worden de systemen achter de zelfrijdende auto 'getraind' door meer ritten te maken.

Video: Proef met zelfrijdende taxi in Singapore

Singapore krijgt eerste zelfrijdende taxi
Singapore krijgt eerste zelfrijdende taxi

Stad

Voor de test worden aangepaste versies van de elektrische Mitsubishi i-Miev en Renault Zoe gebruikt. Doug Parker, operationeel directeur van NuTonomy, zegt dat zelfrijdende auto's er uiteindelijk voor zouden kunnen zorgen dat er drie keer zo weinig voertuigen op de Singaporese wegen rijden, omdat ze makkelijker kunnen worden gedeeld.

"Als je zo veel auto's van de weg af haalt, creëert dat veel mogelijkheden. Je kan kleinere wegen maken, je kan veel kleinere parkeerplaatsen maken. Dat zal denk ik veranderen hoe mensen in de toekomst met de stad omgaan", zegt hij tegen persbureau AP.

Investeringen

NuTonomy komt voort uit de Amerikaanse universiteit MIT. Het bedrijf haalde al bijna 20 miljoen dollar aan investeringen op, onder meer van de Singaporese overheid. 

In Singapore start volgend jaar ook een test met zelfrijdende auto's van Delphi, een ander Amerikaans bedrijf dat aan de technologie werkt. Taxidienst Uber biedt later deze maand voor het eerst autonome ritjes aan in de stad Pittsburgh.