Droneongelukken worden meestal niet veroorzaakt door fouten van de bestuurder, maar door technische problemen.

Dat concluderen onderzoekers verbonden aan Edith Cowan University en RMIT University in Australië. Het is de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van droneongelukken.

De onderzoeken bestudeerden voor hun onderzoek ruim honderdvijftig droneongelukken over de hele wereld die plaatsvonden tussen 2006 en 2016. In 64 procent van de gevallen werden de ongelukken veroorzaakt door technische mankementen. 

In de meeste gevallen gaat het om een verstoorde verbinding tussen de drone en het apparaat waarmee de drone wordt bestuurd. 

"Grote transportvliegtuigen zoals een Boeing of Airbus beschikken zijn verplicht driedubbele communicatiesystemen te hebben", zegt onderzoeker Graham Wild, die pleit voor soortgelijke regels voor drones.

"Drones worden gebruikt voor een breed scala aan taken en er zijn een hoop dagelijkse activiteiten waarvoor mensen de apparaten willen gebruiken, zoals het bezorgen van pakjes, pizza's, het nemen van foto's en het blussen van een brand", aldus Wild. "Het is van essentieel belang dat onze regels deze snel veranderende industrie bijhouden."