Amerikaans bedrijf wil Alzheimerpatiënten helpen met breinchip

Het Amerikaanse bedrijf Kernel ontwikkelt een chip die moet helpen bij hersenschade veroorzaakt door bijvoorbeeld Alzheimer, een beroerte of hersenschudding. 

Kernel is opgericht door ondernemer Bryan Johnson, een techondernemer die eerder zijn bedrijf Braintree verkocht aan betaaldienst Paypal, meldt de Washington Post.

Hersencellen communiceren met elkaar door elektrische signalen naar elkaar toe te sturen. Wanneer het brein beschadigd is, wordt die communicatie verstoord. Het implantaat dat Kernel ontwikkelt moet die functie overnemen door de manier waarop die neuronen in het brein met elkaar communiceren na te bootsen. 

In eerste instantie richt het team zich vooral op het helpen bij Alzheimer, beroertes en hersenschuddingen. Uteindelijk hopen zij de chip ook in te kunnen zetten om intelligentie en het geheugen te verbeteren. 

Leger

Aan de basis van het bedrijf staat het werk van neurowetenschapper Theodore Berger, de wetenschappeljik directeur van het bedrijf. Berger werkt al twintig jaar aan een 'neuroprostetische chip' die uitkomst moet bieden bij mensen die lijden hersenaandoeningen. 

Berger werkte ook samen met de onderzoekstak van het Amerikaanse leger, DARPA, om een soortgelijke chip te ontwikkelen voor militairen die last hebben post-traumatische stressstoornissen.

Lees meer over:
Tip de redactie