Lenovo heeft in het tweede kalenderkwartaal van 2016 minder omzet gedraaid dan een jaar eerder, omdat de verkopen van pc's en smartphones terugliepen.

Het bedrijf behaalde een omzet van 10,1 miljard dollar (8,9 miljard euro), 6 procent minder dan vorig jaar. De nettowinst steeg met 64 procent naar 173 miljoen dollar (153 miljoen euro), zo bleek uit de kwartaalcijfers die donderdag werden gepubliceerd.

In de pc-tak liep de omzet met 7 procent terug. Lenovo verkocht nog 13,2 miljoen pc's in het tweede kwartaal, een daling van 2,3 procent. Daarmee presteerde het bedrijf nog wel beter dan de pc-markt in zijn geheel, waar 4,3 procent minder apparaten werden verkocht.

Ook de mobiele divisie van Lenovo verkocht flink minder: 11,2 miljoen smartphones, 31 procent minder dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van de smartphones lag echter hoger, waardoor de omzet van de afdeling met slechts 6 procent daalde. Als valutawijzigingen niet worden meegerekend was de omzet ongeveer stabiel, zegt het bedrijf.

Directeur Yang Yuanqing van Lenovo zegt dat de fabrikant zich in op de smartphonemarkt steeds meer zal focussen op duurdere modellen, om weer verder te groeien en winst te maken. 

De tak van Lenovo die servers voor datacenters maakt groeide licht, al is die afdeling nog verliesgevend.