Autofabrikant Ford verwacht in 2021 op grote schaal een zelfrijdende auto te kunnen fabriceren voor chauffeurloze taxidiensten.

De zelfrijdende Ford krijgt geen stuur, gaspedaal of rem, meldt Ford dinsdag. De auto wordt specifiek ontworpen voor taxi's en deelauto's die zonder chauffeur rondrijden. Ford verwacht dat zulke wagens de taximarkt het komende decennium gaan domineren.

Om zijn doel te halen breidt het bedrijf zijn aanwezigheid in tech-centrum Silicon Valley rondom de stad San Francisco fors uit, onder meer via de bouw van een eigen campus in Palo Alto. De personeelsomvang zal daar komend jaar verdubbelen. Nu werken er zo'n 130 onderzoekers en ingenieurs voor Ford in Silicon Valley.

Ook investeert Ford in startups die het bedrijf aan de benodigde technologie kunnen helpen. Het gaat daarbij onder meer om de ontwikkeling van hoogwaardige algoritmes voor autonome auto's, 3D-kaarten en radar- en camerasensoren.

Met de aankondiging mengt Ford zich expliciet in de strijd met onder meer Google, Apple en BMW, die in de komende jaren ook met een volledig autonome auto willen komen en al eerder plannen of zelfs werkende prototypes presenteerden.