Jibo, de 'familierobot' die eigenlijk begin dit jaar zou worden verscheept, wordt niet meer buiten Noord-Amerika geleverd.

"Nadat wij alle mogelijkheden hebben onderzocht, zijn we tot de conclusie egkomen dat we Jibo niet in uw land kunnen uitbrengen", aldus het bedrijf in een e-mail aan mensen die de robot hebben besteld. Zij zullen hun geld terugkrijgen, meldt Robotics Trends.

De ontwikkelaars van de robot wijten het probleem vooral aan trage verbinding met de servers die klanten buiten Noord-Amerika zullen ervaren. Ook zou de robot geen Engels kunnen verstaan als dat met een accent wordt gesproken. 

Jibo, een project van MIT-professor Cynthia Breazeal, ziet er uit als een ronde, ronddraaiende display op een witte poot. Er kan met de robot worden gesproken, de robot praat ook terug en kan volgens de promotiefilmpjes zelfs lachen en grapjes maken.

Het team achter de robot startte in 2014 een crowdfundingproject via de site Indiegogo. Jibo haalde via die weg een bedrag van 3,7 miljoen dollar op. Daarna haalde het nog ruim 36 miljoen dollar op bij investeerders. 

Het was de bedoeling dat de robot buiten Canada en de Verenigde Staten in nog 45 landen zou uitkomen, waaronder alle 28 EU-landen. 

Jibo ziet er uit als een ronde, ronddraaiende display op een witte poot; het apparaatje staat dus niet op zijn eigen benen, zoals veel andere robots.

Professor Breazeal geldt als pionier binnen de sociale robotica. Het interessantst aan de robot is dan ook de manier waarop het met familieleden communiceert, zoals te zien in in een filmpje. Er kan met de robot worden gesproken, de robot praat ook terug en zou zelfs kunnen lachen en zelf grapjes kunnen maken.