Onderzoekers hebben een manier gevonden om de sleutel van zeker 100 miljoen Volkswagen-auto's na te maken. Zo zou het mogelijk kunnen worden om in te breken met een nepsleutel.

Dat stellen de onderzoekers van de University of Birmingham tegen Wired.

Dezelfde wetenschappers raakten in 2013 in opspraak toen ze een hack hadden gevonden voor de startonderbrekers van onder meer Porsches en Audi's, luxemerken die onderdeel zijn van de Volkswagen Groep. De publicatie van die hack werd twee jaar lang vertraagd door een rechtszaak.

Kloon

Nu zegt onderzoeker David Oswald een geheime code te hebben gevonden die in miljoenen Volkswagens wordt gebruikt voor de deurontgrendeling. In totaal zijn er vier van zulke codes die door bijna alle Volkswagens ter wereld worden gebruikt.

Zo'n code moet nog wel worden gecombineerd met een tweede code, die met een radioscanner kan worden afgeluisterd als de echte sleutel in de buurt is.

"Je hoeft maar één keer af te luisteren", zegt Oswald tegen Wired. "Vanaf dat moment kun je een kloon maken van de originele afstandsbediening die een voertuig zo vaak als je maar wilt vergrendelt en ontgrendelt."

Nieuwe auto's

De hack valt niet gemakkelijk op grote schaal uit te buiten, omdat elke individuele sleutel moet worden gekloond. Daarvoor moet een kwaadwillende zich binnen honderd meter van het origineel bevinden.

De onderzoekers zeggen dat Volkswagen het bestaan van de hack heeft erkend. De nieuwste auto's van het concern zijn immuun voor de kwetsbaarheid.