Groen licht voor project dat 3D-kaart van universum wil maken

Wetenschappers die een nieuw soort instrument willen bouwen om een 3D-kaart van het universum te maken, hebben daarvoor groen licht gekregen van het Amerikaanse ministerie van Energie.

De bouw van het DESI-project (Dark Energy Spectroscopic Instrument) kan daarom volgend jaar beginnen in Arizona.

Met de goedkeuring wordt veel geld vrijgemaakt voor belangrijke onderdelen van het instrument, waaronder vijfduizend robots van ongeveer 25 centimeter lang die richting moeten geven aan individuele glasvezelkabels. Met die kabels kan het licht van specifieke sterrenstelsels worden opgevangen.

De metingen kunnen nieuwe informatie over verre sterrenstelsels opleveren, en kunnen ook duidelijk maken hoe snel zij van de aarde af bewegen. Hier moeten nieuwe inzichten over 'donkere energie' voortkomen. Astronomen denken dat die mysterieuze vorm van energie zorgt voor een versnellende expansie van het universum.

Met DESI willen wetenschappers zo'n 11 miljard jaar terug in de tijd kijken. "De DESI-kaart van sterrenstelsels zal patronen onthullen die het resultaat zijn van de wisselwerking tussen druk en zwaartekracht in de eerste 400.000 jaar na de Big Bang", aldus professor Daniel Eisenstein van Harvard University.

In totaal werken zo'n driehonderd wetenschappers van 45 verschillende organisaties aan het DESI-project. Bij de Mayall-telescoop in Arizona draait al een proefproject met de nieuwe technologie.

Lees meer over:
Tip de redactie