Onderzoekers hebben een nieuw soort kwantumcomputer gedemonstreerd. Het apparaat is volgens de Amerikaanse wetenschappers een stuk flexibeler dan eerdere ontwerpen.

De kwantumcomputer is volledig programmeerbaar en bevat vijf 'qubits', schrijven de onderzoekers van de universiteit van Maryland in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het apparaat werkt met "gevangen" ionen die door lasers kunnen worden gemanipuleerd, in een speciale constructie (zie foto). In tegenstelling tot eerdere kwantumcomputers, die soms meer dan vijf qubits hebben maar beperkt zijn qua functionaliteit, maakt het nieuwe systeem het uitvoeren van meer verschillende soorten algoritmes mogelijk.

Theorieën

Over kwantumcomputers bestaan al lang theorieën, maar de machines zijn moeilijk in het echt werkend te krijgen. Met een goed werkende kwantumcomputer zouden sommige berekeningen veel sneller kunnen worden uitgevoerd, waardoor onder meer hedendaagse beveiligingsstandaarden gekraakt zouden kunnen worden.

De computers werken met 'qubits', die eigenschappen van de kwantumfysica gebruiken. Zo kunnen ze niet alleen een nul of een één als waarde hebben, zoals bits in normale computers, maar kunnen ze ook in een 'superpositie' komen waarin ze zowel een nul als een één zijn.

Video: Zo werkt een kwantumcomputer

Uitleg: zo werkt de kwantumcomputer
Uitleg: zo werkt de kwantumcomputer

Programmeerbaar

De Amerikaanse kwantumcomputer kan een aantal verschillende algoritmes in de meeste gevallen succesvol uitvoeren. Maar het apparaat maakt ook nog fouten en kan ingewikkelde taken nog niet aan.

"Ons exeriment brengt quantum bits van een hoge kwaliteit naar een hoger functionaliteitsniveau door ze programmeerbaar en configureerbaar in software te maken", zegt onderzoeker Christopher Monroe.

Volgens de wetenschappers moet het in de toekomst mogelijk worden om meerdere modules van de computer aan elkaar te koppelen, waardoor een machine met tot wel 100 qubits ontstaat.