Een jaar na zijn verschijning staat Windows 10 op meer dan één van de vijf desktops en laptops ter wereld.

Dat blijkt uit cijfers van Netmarketshare en Statcounter, twee bedrijven die statistieken over internetverkeer en het gebruik van besturingssystemen bijhouden.

Volgens Netmarketshare staat Windows 10 op 21,13 procent van de desktops. Statcounter komt met zijn berekeningen uit op 23,52 procent.

Het nieuwste Windows-besturingssysteem heeft meer gebruikers dan Windows 8.1 ooit heeft gehad. Dat systeem piekte volgens Statcounter op een marktaandeel van rond de 17 procent, kort voor de verschijning van Windows 10.

Volgens Statcounter heeft Windows 10 in Nederland al een marktaandeel van 37,43 procent. Daarmee heeft het besturingssysteem Windows 7 ingehaald. Netmarketshare maakt geen specifieke cijfers over Nederland bekend.

Update

Windows 10 werd op 29 juli 2015 uitgebracht. Dinsdag rolt wereldwijd de 'anniversary update' uit, een grote vernieuwing voor het besturingssysteem van Microsoft. 

De update maakt het onder meer mogelijk om op touchscreens te tekenen om informatie op te zoeken of lijstjes op te stellen. Ook is de Windows Store vernieuwd en heeft de spraakassistent Cortana nieuwe functies gekregen.

Video: De belangrijkste veranderingen in Windows 10

De vijf belangrijkste vernieuwingen in Windows 10
De vijf belangrijkste vernieuwingen in Windows 10

Windows 7

Windows 7 blijft nog altijd het populairste besturingssysteem voor desktops. Consumenten konden hun Windows 7-apparaat gratis updaten naar Windows 10, maar veel bedrijven gebruiken nog het oudere systeem.

Volgens Netmarketshare staat Windows 7 nog op 47 procent van de desktops, terwijl Statcounter denkt dat dat nog bij 40,7 procent van de desktops het geval is. Dit percentage daalt wel gestaag.

Eerder maakte Microsoft al bekend dat Windows 10 inmiddels 350 miljoen keer is geïnstalleerd. Het bedrijf had als doel om in 2018 de grens van een miljard Windows 10-apparaten te behalen, maar Microsoft zegt dat dat waarschijnlijk niet zal lukken.