Australië schuift virtueel bijna twee meter op voor satellietsystemen

Australië schuift de komende jaarwisseling virtueel 1,8 meter op om de lokale coördinaten in lijn te brengen met het internationale satellietsysteem GNSS.

Het eiland verschuift elk jaar ongeveer 7 centimeter naar het noorden door de beweging van tectonische plaat waarop Australië ligt. De coördinaten die het land gebruikt voor landkaarten en metingen blijven echter hetzelfde.

De coördinaten op landkaarten komen daardoor dus niet meer overeen met GNSS, dat onder meer GPS en GLONASS gebruikt voor locatieherkenning, schrijft de BBC vrijdag.

GNSS herkent coördinaten zoals ze daadwerkelijk zijn, ongeacht de verschuiving van continenten.

Zelfrijdende auto's

Het bijwerken van de lokale coördinaten is nodig voor onder meer de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. De techniek van die wagens leunt  sterk op de locatiegegevens die via GPS worden ontvangen.

Op het eiland wordt al geëxperimenteerd met zelfrijdende tractors die afhankelijk zijn van informatie van navigatiesystemen. Als die informatie niet klopt, kunnen er problemen ontstaan.

2020

Australië heeft de coördinaten voor het laatst in 1994 bijgewerkt, terwijl het eiland intussen 1,5 meter is verschoven.

Op 1 januari wil de Australië de coördinaten met 1,8 meter bijstellen, zodat de lokale en werkelijke coördinaten in 2020 overeenkomen. In dat jaar wil het land een nieuw systeem gebruiken dat zelf de verandering meeberekent.

Lees meer over:
Tip de redactie