De Amerikaan die in mei om het leven kwam bij toen zijn Tesla-auto in zelfrijdende stand crashte, reed daarbij zo'n 15 km/u te hard.

De Tesla Model S van de 40-jarige Amerikaan reed op 7 mei met 74 mijl per uur (119 km/u) in de Autopilot-stand waar 65 mijl per uur (105 km/u) toegestaan was. Dat concludeert het National Transportation Safety Board, het overheidsorgaan dat ongelukken onderzoekt, in een voorlopig rapport.

Het rapport bevestigt dat de wagen op het moment van de crash zijn geavanceerde cruise control en een zelfsturende functie ingeschakeld had. Dat systeem is ontworpen om zelfstandig te remmen bij gevaar, maar dat gebeurde niet.

In plaats daarvan botste de wagen met volle snelheid op een vrachtwagen met witte oplegger die op een kruispunt passeerde. Meer informatie dan de gereden snelheid heeft de Amerikaanse onderzoeksdienst echter nog niet.

Er moet nog onderzocht worden waarom de systemen van Tesla niet automatisch reageerden, en waarom de bestuurder zelf niet ingegrepen lijkt te hebben.

Het ongeluk met de Tesla-auto zorgde ook voor onvrede onder aandeelhouders van het autobedrijf. Die menen dat Tesla hen te laat heeft ingelicht over het ongeluk, en daarmee de wet heeft overtreden. Die aanklacht wordt door Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzocht.