De verkopen van de Apple Watch zijn in een jaar tijd ingestort. Dat betekent ook dat de smartwatchmarkt als geheel is gekrompen.

Er werden in het tweede kwartaal van 2016 nog 1,6 miljoen Apple Watches verkocht, meldt marktonderzoeker IDC vrijdag. Een jaar eerder, in het kwartaal dat de Apple Watch verscheen, werden er 3,6 miljoen exemplaren verkocht.

Apple houdt wel de toppositie op de smartwatchmarkt, met een aandeel van 47 procent. Samsung is tweede met 0,6 miljoen verkochte exemplaren en 16 procent marktaandeel.

Ook Lenovo (maker van Moto-smartwatches), LG en Garmin zijn in de top vijf te vinden. Zij zagen hun verkopen allemaal stijgen in het afgelopen jaar, al vallen de absolute verkopen van smartwatches nog altijd in het niet naast verkoopcijfers van smartphones en tablets.

Mode

In totaal werden er in het tweede kwartaal 3,5 miljoen smartwatches verkocht. Dat is 32 procent minder dan een jaar eerder.

"Elke fabrikant heeft uitdagingen als het gaat om mode en functionaliteit", zegt IDC-analist Jitesh Ubrani. "En hoewel we volgend jaar verbeteringen verwachten, zal groei in de rest van 2016 vermoedelijk beperkt blijven."

Volgens IDC zouden makers van traditionele horloges kunnen zorgen voor een impuls op het gebied van design en functionaliteit.