Onderzoekers bouwen 'levende machine' uit delen van zeeslak

Amerikaanse wetenschappers hebben een 'biohybride' robot gemaakt uit het organische materiaal van een zeeslak en flexibele 3d-geprinte componenten.

De spier uit de mond van de slak wordt gebruikt om de robot voort te bewegen. Het organische materiaal wordt nu nog met een extern eelektrisch veld bestuurd, maar in de toekomst hopen de onderzoekers ook daarvoor organisch materiaal te gebruiken. 

"We bouwen een levende machine", aldus hoofdonderzoeker Victoria Webster van de Case Western Reservere University in Ohio. Volgens haar zullen er in de toekomst robots gebouwd worden die volledig uit organisch materiaal bestaan. De organische robots zijn bovendien relatief goedkoop en vervuilen de omgeving niet met metalen of chemicaliën. 

De hybride robot is ongeveer 5 centimeter lang en kan met behulp van de slakkenspieren ongeveer 0,4 centimeter per minuut vooruit bewegen. Wanneer het de onderzoekers lukt om de spier te verbinden met de natuurlijke structuur van de slak, zou de robot nog eens "honderden tot duizenden" malen beter werken. 

De onderzoekers kozen voor de zeeslak omdat de cellen van het dier de temperatuurswisselingen en veranderingen in zeeniveau goed aankunnen. Uiteindelijk moeten zwermen van dit soort hybride robots taken kunnen uitvoeren op de zeebodem, zoals het zoeken naar een zwarte doos van een verongelukt vliegtuig.

Lees meer over:
Tip de redactie