De Duitse autofabrikant Daimler AG heeft maandag een test gedaan met een zelfrijdende bus op een busbaan tussen Schiphol en Haarlem. Het is voor het eerst dat zo'n bus in het openbaar wordt getest.

De busbaan is voor de test uitgerust met negentien systemen aan de kant van de weg. Het voertuig kon daardoor communiceren met onder meer verkeerslichten en informatie verzamelen, meldt het ministerie van Infrastructuur.

De weg is voor een groot gedeelte afgesloten voor ander verkeer. Op bepaalde punten, zoals bij kruisingen, komt de bus op de openbare weg.

Verkeerslichten communiceerden met de bus en merkten een paar honderd meter van tevoren al op dat die in aantocht was. De verkeerslichten gaven de bus prioriteit, om te voorkomen dat het voertuig plots moet remmen.

De bus heeft tussen de 50 en 70 kilometer per uur gereden. In het voertuig was een chauffeur aanwezig, die tijdens de testrit kon ingrijpen.

De komende jaren wordt er meer getest met de bus. De Nederlandse overheid probeert met regels een gunstig klimaat te scheppen voor innovatie in het verkeer.

Video: Zelfrijdende bus van Daimler getest in Nederland

Zelfrijdende bus van Daimler getest in Nederland
Zelfrijdende bus van Daimler getest in Nederland