Nissan brengt volgend jaar auto's met zelfrijfunctie naar Europa

Nissan brengt vanaf volgend jaar in Europa auto's uit met de zelfrijfunctie ProPilot. In augustus komt in Japan de auto Serena op de markt, die ook is uitgerust met de ProPilot.

ProPilot is vergelijkbaar met de functie Autopilot van Tesla. Het systeem houdt met camera's voorliggende en achterliggende auto's in de gaten. Ook herkent het systeem wegbelijning, zodat de auto in het midden van de rijstrook blijft, meldt Nissan woensdag.

Het systeem kan worden ingeschakeld met een knop op het stuur. Als de auto uit zichzelf remt en volledig tot stilstand komt, omdat de auto ervoor ook stilstaat, wordt het systeem automatisch uitgeschakeld.

Volgens Nissan is de techniek bedoeld voor gebruik op tweebaanswegen. ProPilot herkent daarbij bochten en stuurt zelf, omdat de belijning constant in de gaten wordt gehouden.

Toekomst

In 2018 wil Nissan de techniek zodanig verbeteren, dat het ook kan worden gebruikt op meerbaanswegen. Het moet dan ook mogelijk zijn dat de auto uit zichzelf van rijstrook wisselt.

Nog twee jaar later wil Nissan de eerste autonoom rijdende auto introduceren die ook in stadsgebieden kan rijden. In 2020 willen ook verschillende andere autofabrikanten zelfrijdende auto's op de markt brengen.

Lees meer over:
Tip de redactie