'Amerikaanse beurswaakhond onderzoekt Tesla na Autopilot-crash'

De Amerikaanse beurswaakhond SEC doet onderzoek naar autofabrikant Tesla, nadat een auto van het bedrijf crashte in de zelfrijdende Autopilot-stand.

De SEC bekijkt of Tesla wetten heeft overtreden door aandeelhouders niet eerder te informeren over het incident, dat op 7 mei plaatsvond, meldt een bron aan de Wall Street Journal.

Het bedrijf stelde wel een toezichthouder voor autoveiligheid op de hoogte, maar liet investeerders in eerste instantie in het duister. Pas toen de toezichthouder een officieel onderzoek instelde naar de veiligheid van de Autopilot-modus op Tesla's, werd openbaar dat het incident had plaatsgevonden.

Het is nog onduidelijk of het onderzoek door de beurswaakhond tot maatregelen zal leiden. Eerst moet worden bekeken of de crash kan worden aangemerkt als een voor Tesla belangrijk feit, dat had moeten worden gemeld bij aandeelhouders.

Opletten

Een woordvoerder van Tesla zegt nog niets te hebben gehoord over het onderzoek door de SEC. Het bedrijf plaatste onlangs een blogpost over het incident en zegt daarmee voldoende informatie te hebben geleverd.

Met de Autopilot-functie in auto's van Tesla kunnen bestuurders automatisch in één rijbaan blijven. De auto bepaalt de snelheid en richting van de auto. Tesla waarschuwt bestuurders echter dat zij moeten blijven opletten en hun handen aan het stuur moeten houden.

Volgens de Detroit Free Press is zondag nog een ongeluk geweest met een Tesla, terwijl deze volgens de bestuurder in de Autopilot-stand stond. De Tesla kwam in de vangrail terecht en er waren geen gewonden, maar wel veel blikschade.

Lees meer over:
Tip de redactie