Google heeft zijn belang in satellietcommunicatiebedrijf O3b Networks verkocht. O3b Networks wil door middel van een zwerm kleine satellieten internet naar minder ontwikkelde gebieden brengen.

Google verkoopt zijn belang in het bedrijf niet geheel vrijwillig. SES, een ander satellietbedrijf, had bij een aandelenaankoop in 2009 een optie bedongen om O3b Networks in zijn geheel te kunnen overnemen. SES heeft die optie nu gelicht, schrijft PCWorld.

O3b lanceerde in 2013 en 2014 in totaal twaalf satellieten. De satellieten stellen kleine internetserviceproviders in onder andere het Midden-Oosten, Latijns Amerika, Afrika, Australië en Azië in staat om een verbinding te leggen. 

In theorie zijn via de apparaten snelheden mogelijk tot 1,2 Gbps. Dat is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Google Fiber dat met 1 Gbps één van de snelste commerciële internetverbindingen ter wereld is. O3b is voor de lancering een partnerschap met de zoekgigant aangegaan.

De uiteindelijke gebruikers in de gebieden zullen echter een lagere snelheid ervaren aangezien de providers op hun beurt de internetverbinding weer delen via WiMax en 3G.

Google heeft met Project Loon zelf ook een initiatief om internet naar minder ontwikkelde gebieden te brengen. Dat moet gebeuren met ballonnen die hoog in de atmosfeer hangen.