Softwaremaker Oracle moet HP een schadevergoeding van 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) betalen vanwege contractbreuk. Het bedrijf stopte te vroeg met het produceren van software voor servers van HP.

De zaak loopt al sinds 2012. Een rechter in Californië bepaalde toen dat Oracle onder contract stond. Een jury besliste donderdag dat een schadevergoeding van 2,7 miljard redelijk is, vanwege contractbreuk.

Oracle bepaalde in 2011 te stoppen met het maken van software voor de servers van HP met een Intel Itanium-processor. Volgens Oracle had Intel duidelijk gemaakt dat de chip aan het einde van zijn levenscyclus was en dat het bedrijf de aandacht ging richten op een andere architectuur.

HP klaagde Oracle aan, omdat er afspraken waren gemaakt over ondersteuning. Zonder softwareupdates zouden de servers die gebruikmaken van de chip niet meer werken.

Hoger beroep

Oracle heeft al laten weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter dat het bedrijf onder contract stond en tegen de uitspraak van de jury over schadevergoedingen.

Het bedrijf zegt dat het na de uitspraak van de rechter weer software is gaan maken voor de Itanium-servers.