Onderzoek in VS na dodelijk ongeval met zelfrijdende functie Tesla

De Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar een dodelijke crash met een Tesla Model S. De bestuurder van de wagen had de zelfrijfunctie Autopilot aanstaan tijdens de crash.

De Tesla reed tegen een vrachtwagen aan die de snelweg kwam oprijden. De witte zijkant van de wagen weerkaatste zonlicht, waardoor zowel de sensoren van de Tesla als de bestuurder de vrachtwagen niet zagen.

De personenauto kwam onder de trailer terecht, liet Tesla donderdag weten. Normaal gesproken remt de Autopilot, maar de vrachtwagen werd door de hoge ruimte onder de wagen niet herkend.

Tesla heeft familie en nabestaanden van het slachtoffer gecondoleerd en spreekt van een "uitzonderlijk situatie" waardoor de crash kon gebeuren. Het is voor het eerst dat een Model S verongelukt bij gebruik van de Autopilot. "De automatische piloot noch de bestuurder zag de witte kant van de aanhangwagen van een tractor tegen een fel verlichte lucht, dus er werd niet geremd", aldus het bedrijf.

De Amerikaanse autoriteiten zeggen het ontwerp en de prestatie van de Autopilot van de Model S, uit 2015, te onderzoeken. Als uit het onderzoek blijkt dat de auto's niet veilig zijn, kan er een terugroepactie komen.

De Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst NHTSA liet donderdag weten te gaan kijken naar het "ontwerp en het functioneren van de rijhulpsystemen die werden gebruikt op het moment van de crash''. Die vond op 7 mei plaats in Florida.

Video: Eerdere autorit met zelfrijdende functie Tesla gaat bijna mis

Lees meer over:
Tip de redactie