Wetenschappers van de technische universiteit in Lausanne EPFL hebben een robot ontwikkeld die loopt, kruipt en zwemt als een salamander.

De robot bestaat uit 3d-geprinte 'botten', gemotoriseerde gewrichten en een elektronisch circuit dat fungeert als 'zenuwstelsel'. Het robotdier heeft wel minder wervels dan een echte salamander. 

Het is niet de eerste robotsalamander die de wetenschappers ontwikkelen, maar nog nooit eerder waren de bewegingen van zo'n apparaat zo realistisch, aldus de onderzoekers. 

Om het ontwerp van de robot precies goed te krijgen, bestudeerden de onderzoekers salamanders met behulp van röntgenvideo's, zodat de beweging van de botten en gewrichten goed kon worden gezien. 

Volgens hoofdonderzoeker Auke IJspeert kan de robot helpen bij het begrijpen van de manier waarop gewervelde dieren zich voortbewegen. Zo worden er andere delen van de ruggenwervel gebruikt bij het zwemmen als bij het lopen. Uiteindelijk zou deze ontwikkeling kunnen helpen bij het bouwen van nieuwe soorten protheses. 

Video: Robot kruipt als salamander

Robot kruipt als salamander
Robot kruipt als salamander