Sony verwacht opnieuw een tegenvaller voor zijn smartphonetak. Wel zorgt de PlayStation 4 voor extra groei in de gameafdeling van het Japanse bedrijf.

In het fiscale boekjaar dat op 31 maart 2018 eindigt, verwacht Sony nu verkopen van 0,9 tot 1,05 biljoen yen (8,5 à 9 miljard euro) in zijn smartphonetak, zo maakte het bedrijf woensdag bekend. Eerder ging het bedrijf uit van verkopen tussen de 1 en 1,25 biljoen yen.

Sony heeft ook de kampen met een tegenvaller in de verkoop van camerasensoren voor smartphones, een steeds belangrijker segment van het concern. De afvlakkende groei van de smartphonemarkt zorgt naar verwachting voor 780 tot 830 miljard yen, zo'n 30 procent minder omzet uit de sensoren dan eerder werd verwacht.

De omzetverwachtingen van de gametak gingen echter omhoog naar 1,8 à 1,9 biljoen yen, waar eerder werd gerekend op tussen de 1,4 en 1,6 biljoen yen. Ook de winstverwachting voor de PlayStation-tak is opgeschroefd.

Robot

Sony maakte daarnaast bekend te werken aan een robot die een "emotionele band" met zijn eigenaar moet kunnen vormen.

"Sony is gestart met de ontwikkeling van een robot die een emotionele band met klanten kan vormen, en liefde en genegenheid kan doen ontstaan", schrijft Sony in een overzicht van zaken die werden besproken tijdens een bijeenkomst over de strategie van het bedrijf.

Verdere details over de robot zijn niet bekend. Het is ook onduidelijk wanneer Sony zijn creatie op de markt wil brengen.

Sony zegt in de toekomst meer te willen doen met robotica en kunstmatige intelligentie, "onder meer voor toepassingen als productieprocessen en logistiek". Ook daar wordt niet verder over uitgewijd.