De krachtigere Xbox One S, die later dit jaar uit moet komen, heeft geen Kinect-poort meer. Daarmee leek het einde van Kinect een feit, maar Microsoft heeft een nieuwe toepassing voor de techniek gevonden. Kinect kan gaan fungeren als controller voor virtual reality.

Kinect is het systeem dat Microsoft een paar jaar geleden met veel bombarie introduceerde en waarmee gebruikers het systeem met hun handen konden besturen. Een sensor bij de tv registreerde de bewegingen die gebruikers maakten en zette die om naar digitale bewegingen.

Kinect was echter erg slecht in het herkennen van afzonderlijke vingers. Daardoor was het systeem matig geschikt om fijnere acties te ondernemen.

Dat probleem hebben onderzoekers van Microsoft opgelost door een model van de hand te genereren waarvan continue berekend wordt waar de vingers zich bevinden.

Daardoor kunnen gebruikers bijna in realtime met virtuele objecten werken. "Dit systeem laat je je handen zien in virtual reality. Daarmee wordt een veelvoorkomende cognitieve dissonantie waarbij gebruikers wel interactie met virtuele objecten hebben, maar hun handen niet zien, verholpen", schrijven de onderzoekers in een blog.

Video: Kinect van Microsoft wordt controller voor virtual reality

Kinect van Microsoft wordt controller voor virtual reality
Kinect van Microsoft wordt controller voor virtual reality