Veel mensen willen een zelfrijdende auto die de bestuurder altijd beschermt bij een onvermijdelijk ongeluk, ook als er veel meer levens kunnen worden gered als dat niet gebeurt.

Dat blijkt uit studies van Franse en Amerikaanse onderzoekers die donderdag zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science, schrijft The Wall Street Journal

De onderzoekers legden de vragen over zelfrijdende auto's aan in totaal meer dan 1900 mensen voor. De aandacht ging daarbij uit naar verkeerssituaties waarin een dodelijk ongeluk onvermijdelijk is.

Een scenario was dat een zelfrijdende auto vol gas op een zebrapad afgaat. De auto kan doorrijden, waarbij tien mensen om het leven komen, of naar de muren aan de zijkant van de weg uitwijken, waardoor alleen de bestuurder om het leven komt.

Minste doden

In een van de studies, waarbij 182 mensen werden ondervraagd, liet 76 procent van de respondenten weten voor een auto te zijn die de minste doden maakt. Ook als de bestuurder daarbij zelf om het leven komt.

Toen respondenten werd gevraagd welke auto ze willen kopen, liet het grootste deel van hen weten te gaan voor een auto die het leven van de bestuurder te allen tijde beschermt, in plaats van een model met een 'morele functie' die levens kan redden.

Debat

Volgens de onderzoekers is er een publiek debat nodig over de morele dilemmas die optreden bij het gebruik van zelfrijdende auto's. Er moet meer aandacht komen voor het psychologische effect van de auto's.

Als uiteindelijk een meerderheid van de mensen een zelfrijdende auto heeft, dan is het ongunstig om de wagens te bouwen zonder de morele functie die levens moet redden.