Snelste supercomputer ter wereld bestaat volledig uit Chinese technologie

China beschikt over de snelste supercomputer ter wereld. Het Sunway TaihuLight-systeem bestaat volledig uit Chinese technologie. 

De supercomputer is drie keer zo snel als de vorige winnaar van de lijst van snelste supercomputers, die tweemaal per jaar wordt samengesteld door de organisatie Top500. 

Het is de eerste keer dat de snelste supercomputer ter wereld volledig uit Chinese apparatuur bestaat. De vorige nummer 1 uit de lijst was wel al van Chinese makelij, maar bevatte wel processoren van de Amerikaanse fabrikant Intel. Deze supercomputer staat nu op de tweede plek van de lijst.

Op de derde plek staat het eerste Amerikaanse systeem, de Cray XK7 die in het Oak Ridge National Laboratory staat. Het eerste Europese systeem op de lijst is de Zwitserse supercomputer Piz Daint, op plek 8.

In totaal staan er 167 Chinese systemen in de lijst. Daarmee is het ook de eerste keer dat de lijst meer Chinese supercomputers bevat dan de Amerikanen, die er 165 in voorkomen. De Europese Unie komt 105 keer voor ind e lijst, minder dan de 107 die het in november 2015 had.

Lees meer over:
Tip de redactie