'Verkleinen gezichtsveld gaat misselijkheid in virtual reality tegen'

Het op een subtiele manier verkleinen van het gezichtsveld bij bewegingen in virtual reality, kan misselijkheid bij het gebruik van de brillen tegengaan. Dat hebben onderzoekers van Colombia University ontdekt.

Voor sommige mensen is het dragen van een virtualrealitybril misselijkmakend, omdat er een verschil is in wat ze met de bril zien en wat ze waarnemen van de 'echte' omgeving.

Door het gezichtsveld in de bril tijdens bewegingen te veranderen van de gebruikelijke rechthoeken naar rondjes, voelden de testpersonen zich beter op hun gemak. Ze konden daardoor langer in de virtuele wereld blijven.

De nieuwe techniek is getest op dertig proefpersonen die elk twee speelsessies hadden met een virtualrealitybril, schrijft de BBC. 

Virtualrealityziek

De zogenoemde virtual reality sickness heeft symptonen als misselijkheid, zweten, desoriëntatie en vermoeidheid. De ziekte treedt bij sommige mensen op als ze een virtualrealitybril gebruiken, omdat de ogen dingen waarnemen die niet overeenkomen met wat het evenwichtsorgaan herkent.

Professor Steven Feiner, die zelf ook ziek wordt van virtual reality, heeft meegewerkt aan het onderzoek. Volgens Feiner is het belangrijk dat de brillen voor iedereen comfortabel zijn, omdat ze mogelijk in de toekomst de manier waarop mensen omgaan met machines, informatie en andere mensen behoorlijk kunnen veranderen.

Lees meer over:
Tip de redactie