Larry Page, de CEO van Google-moederbedrijf Alphabet, is al jaren in het geheim eigenaar van Zee.Aero, een bedrijf dat een vliegende auto probeert te bouwen. 

Zee.Aero ontwikkelt een elektrisch voertuig dat verticaal kan opstijgen en landen, maar verder vliegt als een normaal vliegtuig.

Page zou al sinds de oprichting van het bedrijf persoonlijk geld steken in het bedrijf, onder de voorwaarde dat zijn betrokkenheid geheim zou blijven. Inmiddels zou hij al ruim 100 miljoen dollar in de onderneming hebben gestoken, meldt Bloomberg donderdag op basis van tien ingewijden. 

Het pand van Zee.Aero ligt vlak naast het hoofdkwartier van Google, in Mountain View, Californië. In eerste instantie was alleen de begane grond van het gebouw gereserveerd voor het bedrijf. De eerste verdieping was bedoeld voor Page zelf, waar hij dure schilderijen bewaarde en over een bewegende klimmuur beschikte.

Bovenbuurman

De geheimhouding ging zelfs zo ver dat medewerkers Page aanduidden als "GUS", een afkorting voor "the Guy Upstairs" (de bovenbuurman, red.). Door de groei van Zee.Aero heeft de persoonlijke verdieping van GUS ook plaats moeten maken voor medewerkers van het bedrijf.

Zee.Aero is echter niet de enige vliegende auto waar de multimiljardair geld in steekt. Sinds vorig jaar steekt Page ook geld in Kitty Hawk, dat net als Zee.Aero op een steenworp afstand van Googles hoofdkantoor ligt. Aan het hoofd van Kitty Hawk staat Sebastian Thrun, de bedenker van Googles zelfrijdende auto. 

Over de exacte ontwerpen waar Zee.Aero en Kitty Hawk aan werken is weinig bekend. Wel is in verschillende patenten van Zee.Aero een mogelijk ontwerp te zien. Het is onduidelijk of en wanneer de bedrijven hun vliegende auto's op de markt willen brengen. 

Een patenttekening van Zee.Aero

Een patenttekening van Zee.Aero

Aeromobil

Page is zeker niet de enige die werkt aan de ontwikkeling van vliegende auto's. In 2014 werd de eerste vliegende auto voor consumenten onthuld, gebouwd door de Slowaakse startup Aeromobil. Later crashte het voertuig echter tijdens een test. Ook het Amerikaanse bedrijf Terrafugia werkt aan een vergelijkbaar product.

Bekijk videobeelden van de Aeromobil 3.0:

Aeromobil 3.0: De eerste vliegende auto
Aeromobil 3.0: De eerste vliegende auto