In Californië wordt in het geheim al jarenlang gewerkt aan neurale chips voor het efficiënter maken van datacentra. Het bedrijf KnuEdge is opgericht door Daniel Goldin, voormalig hoofd van de NASA.

KnuEdge bestaat sinds 2005, maar Goldin maakt nu pas bekend waar aan wordt gewerkt. Het bedrijf heeft al 100 miljoen dollar (88 miljoen euro) aan investeringen opgehaald voor het maken van de nieuwe neurale chip, zegt Goldin tegen Venturebeat.

De chip moet energiezuiniger en veel goedkoper zijn dan bestaande chips, doordat de architectuur is afgeleid van het menselijk brein. IBM werkt al langere tijd aan neurale chips.

Bus

Bestaande chips zijn gebaseerd op architectuur die is ontwikkeld door John von Neumann. Geheugen en processor zijn in die systemen met elkaar verbonden via een zogeheten bus.

De snelheid van computers is daardoor beperkt door de snelheid van de bus. Neurale chips bevatten veel kleine kernen (cores) die dankzij nieuwe vormen van materiaal met elkaar in verbinding staan.

Brein

Het ontwerp is gebaseerd op het menselijk brein. "Het menselijk brein heeft honderden miljarden zenuwcellen en elke cel is verbonden met 10.000 tot 100.000 zenuwcellen", zei Goldin

"En het brein is de meest energiezuinige en krachtige computer ter wereld. Dat is de metafoor die we gebruiken."

KnuPath

Een van de chips die door KnuEdge is gemaakt, is de KnuPath met 256 kernen en LambdaFabric. Dat materiaal zorgt ervoor dat de kernen kunnen worden verbonden met maximaal 512.000 apparaten.

KnuEdge heeft al een aantal prototypes van een nieuwe chip, waarmee het bedrijf al een omzet van 20 miljoen dollar heeft gedraaid. De chips zijn bedoeld voor onder meer ruimtevaartbedrijven, banken, ziekenhuizen en verzekeraars.