Nest-oprichter Tony Fadell verlaat bedrijf

Nest-oprichter Tony Fadell verlaat de maker van slimme thermostaten die hij in 2014 aan Google verkocht.

Fadell zou zelf hebben besloten op te stappen, meldt Fadell vrijdag op het blog van Nest. Hij wordt opgevolgd door Marwan Fawaz, voormalig hoofd van Motorola Home. Fadell gaat binnen Google-moederbedrijf Alphabet een adviseursrol vervullen.

Fadell bleef na de overname door Google in 2014 aan als CEO van Nest Labs, dat slimme thermostaten, camera’s en rookmelders ontwikkelt. In 2015 kreeg hij ook de leiding over de Google Glass-divisie.

Fadell werkte eerder bij Apple, waar hij een grote rol speelde bij de totstandkoming van de iPod. In 2010 richtte hij Nest op.

Nest zou het volgens verschillende berichten niet goed doen binnen Google. De resultaten zouden tegenvallen en medewerkers zouden het slecht kunnen vinden met Fadell, die op sommige werknemers openlijk kritiek heeft geuit.

Nieuwe kansen

Fadell zegt vorig jaar al met de voorbereiding van zijn vertrek te zijn begonnen, en het bedrijf na zes jaar met een goed gevoel bij een jong team achter te laten. "Ik kijk uit naar mijn nieuwe rol als adviseur van Alphabet, waardoor ik meer tijd en flexibiliteit heb om nieuwe kansen na te jagen", aldus Fadell in een verklaring.

Alphabet-CEO Larry Page prijst de rol die Nest heeft gespeeld bij het bekend maken van het 'connected home', waarbij allerlei huishoudelijke apparaten met elkaar communiceren. "Hij is een visionair en ik kijk er naar uit om met hem samen te blijven werken in zijn nieuwe rol als adviseur bij Alphabet", aldus Page.

Lees meer over:
Tip de redactie