Zelfrijdende Google-auto's leren te toeteren

Google heeft zijn zelflerende auto's geleerd te toeteren. De robotauto's kunnen andere weggebruikers waarschuwen als er iets verkeerd gaat.

Dat stelt Google in zijn maandelijkse rapport (pdf) over de ontwikkeling van zijn autonome auto's.

De Google-auto's zullen onder meer toeteren als een andere weggebruiker uit zijn rijbaan slingert of als een auto onverwacht uit een oprit komt rijden.

Om de autonome toetersoftware te testen, werd het geluid eerder alleen binnen de auto hoorbaar gemaakt. Nadat de inzittenden van Googles zelfrijdende auto's besloten dat de software goed zijn werk deed, werd besloten om het geluid ook buiten de auto te laten horen.

Er zit inmiddels ook variatie in de toetergeluiden. "Als een ander voertuig langzaam achteruit rijdt in onze richting, laten we misschien twee korte seinen horen om de chauffeur te laten weten dat wij er zijn. Maar als een situatie urgenter is gebruiken we een langer, aanhoudend toetergeluid", aldus Google in het rapport.

Volgens het bedrijf vond er in mei één incident plaats met een zelfrijdende auto. Dat gebeurde echter terwijl het voertuig handmatig werd bestuurd. Er waren geen gewonden en slechts beperkte blikschade.

Lees meer over:
Tip de redactie