Dell-oprichter Michael Dell en zijn partners betaalden aandeelhouders bijna een kwart te weinig toen het bedrijf in 2013 van de beurs werd gehaald.

Michael Dell en Silver Lake Partners betaalden destijds 24,9 miljard dollar (21,9 miljard euro) voor Dell. Aandeelhouders vonden dat bod ondergewaardeerd en vochten het aan.

De rechtbank van het Amerikaanse Delaware heeft nu bepaald dat de waardering inderdaad te laag was. Volgens de rechter zou 17,62 dollar per aandeel een eerlijke prijs zijn geweest. Michael Dell en zijn partners betaalden echter 13,75 dollar per aandeel, 22 procent minder.

Grote verliezer

Michael Dell en zijn mede-eigenaars moeten de klagende voormalig aandeelhouders nu compenseren en een rentevergoeding bieden. De groep klagers valt echter klein uit, omdat enkele grotere voormalig aandeelhouders de strijd al hebben gestaakt.

Grootste verliezer is voormalig Dell-aandeelhouder T Rowe Price. Het investeringsbedrijf was tegen het lage overnamebedrag, maar stemde per ongeluk toch voor de overname. Was dit niet gebeurd, dan had dat het bedrijf nu zo'n 100 miljoen dollar opgeleverd.

Dell heeft nog niet op de uitspraak gereageerd, maar zal die vermoedelijk aanvechten.