De Canadese investeerder Chrysalix Venture Capital gaat in samenwerking met het initiatief RoboValley uit Delft 100 miljoen euro in robotica investeren.

Het RoboValley Investment Fund moet het voor startups mogelijk maken om sneller de stap naar de markt te maken. Volgens de initiatiefnemers van het fonds stranden beginnende bedrijven nu vaak op universiteiten en in laboratoria met te weinig startkapitaal.

RoboValley is een centrum voor robotica op de campus van de TU Delft. De verwachting is dat het merendeel van het investeringsfonds in de Delftse 'robo-hub' zal worden geïnvesteerd.

Momenteel werken daar al ruim 170 wetenschappers samen met overheid en bedrijfsleven aan nieuwe robotica. In totaal kent RoboValley 21 roboticastartups, naast al langer bestaande roboticabedrijven.

Algemeen directeur Arie van den Ende van RoboValley denkt dat het geld over twee jaar al is besteed. ''Maar investeerders maken zich al op voor een volgende kapitaalinjectie", zo zei hij. Daarbij trekt volgens hem het fonds indirect ook andere financiers aan waarmee de slagkracht tot wel een half miljard euro kan oplopen.

Wereldtop

De investeringen in de robotica-industrie, een markt die wereldwijd goed is voor 19,4 miljard euro en binnen tien jaar goed is voor ruim 50 miljard euro, zorgen de komende jaren naar verwachting voor 15.000 tot 25.000 extra banen, die als een olievlek vanuit epicentrum Delft uitvloeien.

"Niet alleen de beste jongetjes en meisjes van de klas zijn daarvoor nodig. Ook lager opgeleide mensen zijn nodig." Van den Ende doelt onder meer op onderhoud en installatie van robotica in de maakindustrie. Van den Ende verwacht dat zijn robothub over tien à vijftien jaar tot de wereldtop zal behoren.

Volgens Van den Ende was het fonds hard nodig. Onlangs sprak hij ondernemers die overwogen om naar de VS te verhuizen, juist omdat daar het geld zit. "Waarom niet bij Delft linksaf slaan", zo legt hij de ambities van RoboValley uit.