Asus heeft op de elektronicabeurs Computex in Taiwan een robotassistent getoond. De rollende robot Zenbo moet mensen helpen met dagelijkse klusjes.

Gebruikers kunnen praten met Zenbo en hem opdrachten geven, of ze kunnen het apparaat besturen via zijn touchscreen. 

Daarop wordt normaal het 'gezicht' van de robot getoond. Als Zenbo in zijn hoge piepstem spreekt, beweegt het gezicht mee.

De robot heeft ook wielen, waarmee hij zelfstandig door het huis kan rollen. "Onze ambitie is om robotische computers in elk huishouden te krijgen", zei Asus-topman Johnny Shih tijdens de aankondiging. 

Huishoudrobot Zenbo kan lopen en praten
Huishoudrobot Zenbo kan lopen en praten

Kinderen

Asus zegt dat de Zenbo onder meer nuttig kan zijn voor senioren en kinderen. In een uitgebreide productvideo toonde het bedrijf dat de robot onder meer familie kan waarschuwen als ouderen zijn gevallen of andere medische problemen hebben.

Kinderen kunnen leerzame apps gebruiken en spelletjes doen met Zenbo. Verder kan de robot onder meer foto's maken, herinneringen doorgeven en recepten laten zien. In de video was ook te zien hoe familieleden videochatten via de Zenbo, en hoe het apparaat kan 'dansen' op muziek.

Asus roept ontwikkelaars op om software voor de Zenbo te maken. Dat moet de robot ook in staat stellen om slimme huishoudelijke apparaten te bedienen.

Volgens Asus zal de Zenbo voor 599 dollar (539 euro) op de markt komen, maar het is nog onduidelijk wanneer dat zal gebeuren. Ook is niet bekend in welke landen de robot zal verschijnen, en welke talen hij dan spreekt.

Concurrenten

De Zenbo valt in een reeks recente digitale assistenten voor in huis. Amazon verkoopt in de VS al enige tijd de Echo, een speaker waartegen gebruikers ook kunnen praten. De Echo kan antwoord geven op vragen en snel producten bestellen via Amazon.

Onlangs kondigde Google zijn eigen stemassistent Home aan. Naar verluidt werkt ook Apple aan een product dat moet concurreren met de Echo van Amazon.