HP werkt aan een compacte pc die op de rug kan worden gedragen tijdens het gebruik van virtualrealitybrillen.

Dat melden verschillende Amerikaanse media. Eerder toonde het bedrijf al enkele nieuwe apparaten in zijn Omen-lijn, die gemaakt is voor virtualrealitytoepassingen.

De rugzak-pc verschijnt voorlopig nog niet op de markt, maar zal binnenkort wel worden getest. Het apparaat zal rond de vijf kilo wegen en heeft accu's in een riem die om de middel van de gebruiker moet worden bevestigd.

Qua specificaties kan de rugzak-pc, die nog geen naam heeft, zich meten met laptop- en desktop-computers die speciaal voor VR zijn gemaakt. Het apparaat moet echter handiger in het gebruik zijn, omdat de VR-bril niet vast zit aan een computer die op één vaste plek staat.

In dat geval kunnen gebruikers makkelijk struikelen over de bedrading van brillen als de Oculus Rift of HTC Vive. Met de rugzakcomputer moet dat risico kleiner zijn.

Kosten

Volgens HP gaan de batterijen van de rugzak slechts een uur mee. Maar ze kunnen wel gemakkelijk worden verwisseld, zonder dat de pc hoeft te worden uitgezet. De rugzak wordt ook geleverd met een draadloos scherm en andere randapparatuur, zodat hij kan worden gebruikt voor andere toepassingen dan virtual reality.

Het is nog onduidelijk hoeveel het apparaat zal kosten. VR-pc's kosten doorgaans minstens 1.000 euro en kunnen nog veel duurder zijn, afhankelijk van de specificaties.