De Chinese smartphonemaker Xiaomi heeft zijn eerste drone onthuld, in uitvoeringen met full hd- en 4K-camera's.

De Xiaomi Mi Drone is een quadcopter met ingebouwde gestabiliseerde draaibare camera. De Mi Drone is fors goedkoper dan vergelijkbare cameradrones.

Zo kost het instapmodel met 1080p-camera 2499 yuan (omgerekend 338 euro), en de 4K-versie 2999 yuan (405 euro). Marktleider DJI verkoopt zijn goedkoopste drone met 4K-camera voor 899 euro in Nederland.

De Mi Drone kan 27 minuten vliegen op zijn accu met capaciteit van 5.100 mAh. Naast een verwisselbare batterij zijn ook individuele onderdelen van de drone vervangbaar.

Zelfstandig landen

De drone wordt geleverd met een afstandsbedieng, waar een smartphone op gezet kan worden voor het bekijken van live-videobeelden van de drone. Het bereik is maximaal 2 kilometer.

De 4K-camera onder de Mi Drone filmt op een resolutie van 3840 x 2160 pixels met 30 beelden per seconde, en kan RAW-foto's nemen. De 1080p-versie filmt met 60 beelden per seconde.

De afneembare 3-assige stabilisator corrigeert zichzelf volgens Xiaomi 2000 keer per seconde. De drone kan zelfstandig opstijgen en landen met een speciale knop op de aftandsbediening, en landt ook zelf als de accu bijna leeg is.

Of Xiaomi de drone ook buiten China op de markt brengt is nog niet bekend. Hoewel Xiaomi in China erg populair is op de smartphonemarkt, verkoopt het binnen Europa enkel accessoires als koptelefoons en draagbare opladers.