Wetenschappers aan de Staffordshire University onderzoeken de mogelijkheid om virtual reality toe te passen in rechtszaken. Zo zouden juryleden met een vr-bril bijvoorbeeld het plaats delict kunnen bezoeken.

"We willen komen met de beste oplossing voor het helpen het strafrechtelijk systeem", zei professor Caroline Sturdy Colls tegen de BBC

"We willen de politie helpen met opsporing van criminaliteit en het registreren van misdaden en daarna juryleden helpen beter de misdaden te begrijpen."

Beurs

Voor het project heeft de universiteit een onderzoeksbeurs van 140.000 pond (184.000 euro) gekregen van de Europese Commissie.

Er wordt voor het project gebruikgemaakt van green screens, de nieuwste virtual reality-brillen en technieken voor gaming en computers.

Politie

De politie in Staffordshire is te spreken over het project en spreekt van een belangrijke ontwikkeling voor het presenteren van bewijsmaterialen en het "tot leven wekken" van ingewikkelde misdaadscènes.

Ook zou het toepassen van de techniek ervoor kunnen zorgen dat er minder hoeft te worden verhoord, dat strafrecht toegankelijker wordt en dat het geschillen uit de weg kan helpen.