De iBOT, een rolstoel met vier gemotoriseerde wielen die zich aan verschillende situaties aan kan passen, wordt nieuw leven in geblazen.

De iBOT is voorzien van vier wielen die in verschillende standen ingesteld kunnen worden. Op die manier moet het mogelijk worden voor rolstoelgebruikers om zich op ooghoogte van mensen zonder rolstoel te begeven, maar ook om bijvoorbeeld trappen op te gaan of op moeilijk begaanbaar terrein te rijden.

Video: bekijk hier de rolstoel in actie

Het apparaat werd eind jaren '90 al ontwikkeld, maar was met een prijskaartje van 25.000 dollar te duur van de consumentenmarkt. Daarom werd het project in 2009 stopgezet.

Nu heeft Segway-uitvinder Dean Kamen, via zijn bedrijf Deka Research, samen met de Japanse autofabrikant Toyota het project nieuw leven in geblazen.

De Japanners willen de levensstandaard van ouderen en mensen met een bewegingsbeperking verbeteren. "We realiseren ons dat het belangrijk is om ouderen en mensen met speciale behoeften te helpen bij het verhogen van hun levenscomfort", zegt een official van Toyota op de website van de automaker. "We willen ze helpen bij het bijdragen van hun levenservaringen en talenten aan de wereld."

Er is nog niets bekend gemaakt over wanneer de nieuwe iBOT op de markt komt.