Gebruikers van VR-bril HTC Vive konden via onofficiële software Oculus Rift-games spelen, maar Oculus haalt die mogelijkheid weg.

Eerder zei Oculus-topman Palmer Luckey nog dat VR-software voor de Rift open zou blijven voor modificaties van gebruikers. Nu komt het bedrijf terug op die belofte, ontdekte Motherboard.

Met de nieuwste update voor Oculus Rift maakt het bedrijf het gebruik van de software Revive onmogelijk. Met die software konden gebruikers van de concurrerende VR-bril HTC Vive games spelen die eigenlijk exclusief voor Oculus zijn ontwikkeld.

Exclusief

Nu kan dat niet meer, omdat de Oculus-software nadrukkelijk controleert of er wel een Rift is aangesloten, middels DRM. Volgens de ontwikkelaar van de Revive-software richt Oculus zich met de nieuwe maatregel niet op de verspreiding van illegale VR-games, maar specifiek op het waarborgen van exclusiviteit van Oculus-games.

Oculus-topman Luckey zei in 2015 in een vraaggesprek op Reddit dat zolang mensen games maar bij Oculus zouden kopen, ze het op alle hardware die zij willen mochten spelen. "Ons doel is niet om winst te pakken door mensen te beperken tot onze hardware", zei Luckey toen.

Oculus Rift en HTC Vive zijn de twee grote spelers op de VR-markt voor pc's. Beiden hebben een eigen platform met titels die voor de andere bril niet speelbaar zijn. Net zoals bij spelcomputers het geval is willen beide merken consumenten met die exclusieve titels verleiden hun bril te kiezen.