Techniek voor 'plafondhangen' maakt microdrones energiezuiniger

Wetenschappers aan de Harvard-universiteit hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee microdrones energie kunnen besparen. Met elektriciteit kunnen kleine vliegmachines als het ware vastkleven aan elke ondergrond.

Het energieverbruik van een drone is duizend keer lager als hij kan 'rusten' aan bijvoorbeeld een plafond, vergeleken met het verbruik tijdens stilhangen in de lucht. Dat schrijft Moritz Graule van Harvard donderdag.

De techniek is toegepast op vliegende microrobots die bekendstaan onder de naam RoboBees. In een video laten wetenschappers zien dat het apparaat aan plafonds van allerlei soorten materialen kan blijven hangen.

Statisch

De nieuwe techniek maakt gebruik van zogenoemde kunstmatige elektrostatische adhesie. Vergelijkbaar is het wrijven van een ballon op een wollen trui, om het vervolgens aan de muur 'vast te plakken'.

Door constant een klein beetje stroom af te geven, blijft de microdrone hangen. Om los te komen hoeft alleen de elektriciteit te worden uitgeschakeld.

Energieverbruik

Onderzoekers willen de kleine drones zo energiezuinig mogelijk maken, omdat de apparaten bij veel toepassingen lang in de lucht moeten blijven hangen. Vanwege het formaat is er weinig ruimte voor batterijen.

De wetenschappers van Harvard hebben met de nieuwe techniek een manier gevonden om de robots energiezuinig in de lucht te laten hangen, terwijl ook het loskoppelen weinig energie kost.

Robotbij

De techniek is getest op de RoboBee, een microdrone van ongeveer 100 milligram. Het nieuwe mechanisme voor het plafondhangen weegt 13,4 milligram en heeft een eigen stootkussentje.

Volgens de experts treden er geen stabiliteitsproblemen op bij het loskoppelen van de bij. Apparaten als de robotbij kunnen in de toekomst worden gebruikt voor onder meer reddingsoperaties.

Lees meer over:
Tip de redactie