Een nieuwe startup die onder meer bestaat uit vijftien voormalig Google-medewerkers richt zich op het ontwikkelen van een zelfrijdende vrachtwagen.

Volgens Otto, zoals het nieuwe bedrijf heet, is het op de korte termijn kansrijker om vrachtwagens zelfrijdend te maken dan om personenauto's van zulke technologie te voorzien, vanwege de hoge kosten.

In totaal heeft Otto 41 medewerkers, waaronder ook voormalig technici van Apple en Tesla, vertellen oprichters Anthony Levandowski en Lior Ron aan verschillende Amerikaanse media. De vijftien ex-Google-medewerkers werkten eerder aan de zelfrijdende auto's of de kaarten-app van de techgigant.

De truck van Otto is dit weekend al getest in de staat Nevada. Het gaat om een aangepaste Volvo-vrachtwagen met verschillende camera's en lasersensoren. Uiteindelijk zal Otto deze sensoren en zijn eigen software verkopen als een upgrade voor bestaande vrachtwagens, mogelijk via een abonnementsmodel.

Wanneer dat precies zal gebeuren is nog onduidelijk. Dit hangt vermoedelijk ook af van goedkeuring door toezichthouders.

Pauzeren

In eerste instantie zullen de vrachtwagens van Otto nog niet overal helemaal zelfstandig kunnen rijden, maar krijgt de chauffeur het wel te horen als er over een 'makkelijke' weg wordt gereden. "Op die wegen zeggen we tegen de chauffeur: 'Je kan nu gaan slapen of pauzeren.'", zegt Levandowski tegen de New York Times. "Als dat vijfhonderd mijl lang is, krijgt hij in tien uur zijn volledige rust."

In totaal tellen de Verenigde Staten zo'n drie miljoen vrachtwagenchauffeurs. Volgens Levandowski zal het nog "heel lang" duren voordat zij allemaal zijn vervangen door robotauto's.

Video: Zelfrijdende vrachtwagen moet chauffeur meer rust geven

Zelfrijdende vrachtwagen moet chauffeur meer rust geven
Zelfrijdende vrachtwagen moet chauffeur meer rust geven